Menu

Airsoft vs Paintball

Bijna iedereen is wel bekend met Paintball. Het spel waarbij je verfballetjes naar elkaar schiet om een doel te behalen, bijvoorbeeld om elkaars vlag af te pakken. Wat verschilt dat dan van Airsoft? Wij proberen het hieronder duidelijk te maken.

Kleding en bescherming

De nadruk van paintball ligt eigenlijk op het spel en heeft eigenlijk geen militair karakter. Kleding en uitrusting zijn puur gemaakt voor functionaliteit. Omdat de verfballetjes redelijk groot zijn en behoorlijk aan kunnen komen dragen paintballers altijd een full face mask. Je wilt per slot van rekening geen verfspetters of fragmenten in je ogen krijgen. Nadeel van een full face mask….het beslaat.

Airsoft is meer een militaire simulatie game. Serieuze airsoftspelers kleden zich vaak als een militaire eenheid. Daar wordt het karakter van het spel mede door bepaald. Kleding en uitrusting zijn vaak afgeleid van bestaand materiaal (imitatie dan wel orgineel). Het enige verplichte uitrustingsstuk is een degelijke veiligheidsbril.

Wapens

Paintball doe je met verfpistolen oftewel “paintball markers”. Airsoften doe je met een “airsoftapparaat” oftewel een “replica”. Airsoftapparaten zin 1:1 kopieën van bestaande wapens. Daar de paintballmarker een futuristisch uiterlijk heeft is een airsoft apparaat meestal niet van echt te onderscheiden. Dat geldt ook voor de werking van airsoftapparaten. Ook dit is zéér bepalend voor de aard van het spel.

Richten met paintballmarkers doe je meestal door het spoor aan balletjes te volgen terwijl je schiet, dit kost in verhouding veel balletjes en die zijn niet goedkoop. Airsoftapparaten zijn redelijk nauwkeurig en kunnen gericht worden met echte of replica richtmiddelen, over het algemeen is het bereik ook groter. Airsoft snipers en support apparaten zijn daarom zeer goed te gebruiken in het spel. Daarbij zijn BB’s (airsoft balletjes) vele malen goedkoper.

Het spel

In zowel paintball als airsoft komt Capture the flag of Team Deathmatch voor, echter onderscheidt airsoft zich hiervan doordat veel organisatoren vaak ook een verhaallijn en scenario’s bedenken met bijhorende objectives. Dit maakt het spel vaak interessanter waardoor je de hele dag bezig bent je verschillende missies te volbrengen. Vaak duurt een airsoftgame een hele dag in tegenstelling tot paintball skirms die meestal maximaal 3 uurtjes duren.

Hitregel

Als je geraakt bent met paintball is dat overduidelijk. Je hebt een verfvlek op de plek waar je geraakt bent, je roept hit en verlaat het spel. Hoe werkt dat nou bij airsoft? Airsoft is zoals ze dat noemen een “gentlemens game” (sorry dames), je vertrouwt erop dat degene die geraakt is zijn/haar “hit” accepteert en daadwerkelijk HIT!! roept om vervolgens het spel te verlaten. Dit is ook tevens het grootste struikelblok van airsoft. Het is niet geschikt voor mensen zonder zelfbeheersing en discipline.


 

Comments
Add your comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post your comment